Lapacho
Alternativní název: červené lapačo, rudé lapačo, Inka Thé
Latinský název: Tabebuia impetigínosa
Výskyt: Brazílie, Bolívie, Peru, Paraguayi, severní Argentina
Léčivé vlastnosti kůry ze stromu Lapacho (čti lapačo) znali již staří Inkové před více než 1500 lety a hojně ji využívali i obyvatelé deštných pralesů Jižní Ameriky a Indiáni kmene Guarani a Tupi, kteří tento strom nazývali “tajy”, což znamená mít moc a sílu.
Tento strom dosahuje výšky až 20 metrů, má krásné trubkovité růžové květy a pro léčebné účely se využívá již zmiňovaná kůra z kmene. kůra obsahuje N-faktory (naftochinony) a A-faktory (antrachinony), které se zřídka vyskytují pospolu a proto je kůra ceněná pro její mimořádné zdravotní účinky. Z N-faktorů je nejdůležitější lapachol, který dal vzniknout i samotnému názvu stromu. Lapachol je považován za látku, jehož specifická molekulová struktura způsobuje jedinečné protirakovinné účinky.
Zajímavost: Stromy Lapacho se mohou dožít až 700 let. Domorodci pomocí Lapacha léčí hadí uštknutí a také rakovinu.