EXOTIC HERBS

BYLINKY TŘETÍHO TISÍCILETÍ

zdraví

lifestyle

krása

recepty

fitness

ekologie

ostatní

0

Peruánské léčivé byliny: síla z Jižní Ameriky

Peruánské byliny pěstují domorodí obyvatelé již po staletí a využívají jejich léčivých účinků na všechny možné neduhy. Není divu, obsahují totiž spoustu vitamínů, minerálních látek a živin, které působí příznivě na naše tělo. V tomto článku si představíme ty nejznámější z nich.

Maca neboli peruánský ženšen

První peruánskou bylinkou, která stojí za zmínku, je Maca. Znát ji můžete také pod názvy řeřicha peruánská nebo peruánský ženšen. Roste v peruánských Andách ve výšce až 3 500 m n.m., v podmínkách, kde nepřežije téměř nic. Výborně odolává suchu, mrazu, vysokým teplotám i ostrému slunci. Tato odolná rostlinka dorůstá do výšky pouze 15 cm, avšak blahodárné účinky se čerpají z jejího kořene, který svým vzhledem připomíná řepu a obsahuje vysoce koncentrované léčivé látky. Maca je jedna z nejvýživnějších, nejstarších a v nejvyšší nadmořské výšce pěstovaných rostlin na světě.

Peruánská maca a její činky 

Peruánská maca v sobě skrývá vitamíny A, B1, B2, B6, C a E, stopové množství železa, vápníku, mědi, zinku, hořčíku, draslíku, sodíku a jódu. Je bohatá na aminokyseliny, třísloviny, vlákninu i bílkoviny. Díky svému složení posiluje organismus a zlepšuje duševní kondici. Vhodná je i pro sportovce, jelikož je bohatá na látky podporující růst svalové hmoty, zrychluje regeneraci svalů a pomáhá zlepšit fyzický výkon. Pomáhá při chronické únavě a navrací organismu sílu a vitalitu, proto ji užívají i lidé, kteří trpí vedlejšími účinky chemoterapie.

Existují celkem 3 druhy macy a každá z nich je využívána pro jiné léčivé účinky.

Užití Macy

Macu lze užívat syrovou, pečenou, jako kvašený nápoj maca chicha či zpracovanou na džem. U nás se setkáme nejčastěji s práškem z macy. Ten lze rozmíchat ve vodě, používat jako přídavek do smoothie nebo jsou z něj zhotoveny maca kapsle.

Často se také tato bylinka kombinuje s jinými, např. jako kotvičník a maca.

Vilkakora "kočičí dráp"

Po mace je vilkakora druhá peruánská rostlina, která získala světovou popularitu. Původní obyvatelé deštných pralesů Amazonie tuto rostlinu uctívali pro její léčivé vlastnosti, díky kterým ji pojmenovali Vilcacora, což v překladu znamená “svatá rostlina“. U nás je známá také jako řemdihák plstnatý, kočičí dráp nebo peruánská liána.

Vilkakora roste v Amazonii a střední Americe. V Peru byla známá již za dávných časů Inků, kteří ji užívali k léčení mnoha onemocnění a neduh a scházeli pro ni z And do džungle. Jde o popínavou rostlinu se šplhavými větvemi dosahujícími až 30 m a s oválnými listy. Kmen a větve jsou pokryty velkými dřevnatými trny ve tvaru kočičích drápků, pomocí kterých se přichytává k okolním stromům. Podle těchto trnů vzniklo i její označení "uňa de gato" neboli kočičí dráp.

Léčebné účinky Vilcacory

Vilkakora obsahuje steroly, aminoglykosidy, terpeny, flavonoidy a oxindolové a indolové alkaloidy. Od 19. století je v Evropě využívána zejména jako lék na zažívací obtíže. Má neobyčejnou schopnost zvýšit obranyschopnost organismu, proto je vhodná při všech onemocněních jako podpůrná léčba. Je známá také pro vynikající účinky při léčbě nádorových onemocnění, protože brzdí růst nádorových a rakovinových buněk – vyvolává tzv. apoptózu, což je stav, kdy buňka spustí autodestrukci. Tímto způsobem se zničí poškozené buňky.

Vilkakora se dále využívá při léčbě únavového syndromu, virových či plísňových onemocnění, zánětů, astmatu, revmatismu, artritidy, infekce močových cest, bolestivé menstruace, ale třeba také oparů, které se objevují při snížené imunitě. Vilkakora je údajně schopná zvednout imunitní schopnosti organismu až o 60 %.

Užití

Sbírá se a využívá hlavně vnitřní kůra stonků, kořenová kůra či mladší kořeny. Z toho se pak vyrábí tinktura, odvary či prášek, z nějž se zhotovují kapsle z vilcacory.

Nedoporučuje se užívání u těhotných a kojících žen.

Mochyně peruánská

Mochyně peruánská je další rostlinou, která pochází z Jižní Ameriky. Jde o andskou rostlinu, která je známá již od časů Inků a jejichž jedlé plody se označují jako třešeň Inků. Kromě chutných a zdravých plodů, které se často používají na dozdobení dezertů, najde mochyně peruánská využití i jako dekorativní letnička na zahrádkách. Pyšní se rozložitými lodyhami a srdčitými delšími listy se zvlněnými okraji, hnědým žebrováním a jemnými chloupky. Květy bývají žluté ve tvaru zvonku a po odkvětu vytváří plody, které jsou těsně uzavřeny ve zlatavém lampionku. Uvnitř něj se skrývá žlutá bobule s chutnou dužinou.

Účinky mochyně

Plody obsahují celou řadu vitamínů (vitamín A a vitamíny skupiny B, C, E a P-rutin) a minerálů (draslík, železo, fosfor, vápník). Dále pak také bílkoviny a vlákninu. Bobule jsou výborným antioxidantem, posilují imunitní systém, mají pozitivní účinky na zrak, podporují hojení, snižují cholesterol, předchází stárnutí buněk a chrání před vznikem nádorových onemocnění.

Užití

Plody se konzumují čerstvé, sušené nebo se z nich připravují džemy, kompoty, saláty či omáčky.

Camu Camu - Myrciaria dubia

Samotná rostlina Camu Camu (Myrciaria dubia) není nijak výrazně zajímavá. Jde o rozvětvený keřík dorůstající 3-5 metrů a jeho domovem jsou nížinné deštné pralesy Amazonie. Červené plody Camu Camu jsou však označovány jako „superovoce“. Je to díky vysokému a nejlépe vstřebatelnému obsahu vitamínu C ze všech přírodních zdrojů. Jde o největší zásobárnu vitamínu C ze všech druhů ovoce. Dále obsahují také vápník, železo, draslík, vitamín B2, B3, fosfor, bílkoviny, aminokyseliny a flavonoidy, které značně usnadňují absorbci vitamínu C.

Účinky

Díky složkám, které plody obsahují, jsou považovány za skvělé antioxidanty, významně posilují imunitu, působí protizánětlivě a zpomalují stárnutí. Skvěle pomáhají při migrénách, posilují játra a chrání před chřipkou a nachlazením. Dále pomáhají při cukrovce, vysokém krevním tlaku, podporují lepší náladu a zvyšují celkovou vitalitu. Kromě toho mají také pozitivní účinky na správnou funkci reprodukčních orgánů.

Užití

Plody Camu Camu se většinou nekonzumují čerstvé, nýbrž se z nich vyrábí například lahodný nápoj refrecso de camu camu, který patří k vrcholům amazonského kulinářství. Druhou možností zpracování plodů je vypeckování, sušení za velmi nízkých teplot a pomletí na velmi jemný prášek. Ten se rozmíchává ve vodě, přidává se do smoothie nebo se z něj vyrábí kapsle.

Maca, Vilkakora





Kancelář

Hradební 1218
686 01 Uherské Hradiště

Ukázat na mapě

Otevírací doba

Pondělí–Pátek
8:00–15:00

Rychlý kontakt

+420 734 589 468
Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.
Sledujte nás na:
Instagram
Facebook
exotic herbs

Copyright © | created in Zlín by Weboo | All rights reserved