EXOTIC HERBS

BYLINKY TŘETÍHO TISÍCILETÍ

zdraví

lifestyle

krása

recepty

fitness

ekologie

ostatní

0

Magazín o našich bylinkách, zdraví a ekologii

Výběr aktuálních článků pro Vás

Jak na zkvalitnění sexuálního prožitku

Jak na zkvalitnění sexuálního prožitku

Vrátit zpátky jiskru do vztahu? Okořenit vztah? Můžete tomu říkat různě, ale je to pořád to samé. Lepší sexuální život. Nemusíte hned shánět tisíc produktů, slibujících zázraky. Zkuste přirozenost, sílu vašeho těla a sílu přírody.

číst více

Bylinky v těhotenství – jsou zakázané nebo ne?

Bylinky v těhotenství – jsou zakázané nebo ne?

Těhotenství je období, kdy je více než jindy velmi důležité dbát na správnou životosprávu, protože už nejde jen o ženu, ale i o vývoj miminka. Víte, které bylinky si můžete dopřávat a kterým se naopak obloukem vyhnout?

číst více

5 způsobů, kterými docílíte plochého bříška bez diety

5 způsobů, kterými docílíte plochého bříška bez diety

Je snem každého člověka, který má nějaký ten špíček navíc, aby mohl bez námahy a bez změny svých stravovacích návyků sebevědomě koukat do zrcadla s nadšením v očích. Ale jde to vůbec? Jsou dieta a cvičení jediné dva způsoby, které zaručeně zbaví vaše těl všeho, co čouhá?

číst více

Tipy, jak cvičit doma

domácí cvičení

V dnešní době plné nejistot se nelze spoléhat na to, že budou otevřené posilovny a sportovní centra. Připravte se s našimi tipy na cvičení doma.

Krok č. 1: Motivace

Cvičení doma někdy může ztroskotat na nedostatečné motivaci. Přeci jen je to útulné prostředí, které máme spojené především s odpočinkem. Doma máme telefon, postel, počítač, pohodlný gauč, tak proč bychom se měli "trápit" nějakým cvičením? Proto je dobré si hned na začátku říct, proč vlastně chceme začít cvičit a co je naším cílem? Důvodem může být, že se zkrátka a dobře necítíme ve svém těle příjemně, nemáme dost síly na vykonávání nějaké práce, nadváha nám začíná způsobovat zdravotní potíže, jsme často nemocní a máme oslabenou imunitu. Může to být opravdu cokoli. Z toho pak plynou i cíle, kterých chceme dosáhnout. Někdo se chce zpevnit, někdo chce vyloženě zhubnout, jiný chce být silnější, někdo chce zvýšit svou fyzičku. Můžete mít jakýkoli důvod a jakýkoli cíl, ale hlavně nějaký musíte mít. Protože když to začne být těžké nebo se vám nebude chtít cvičit, je dobré si vzpomenout, proč jste začali. Nedávejte si nereálné cíle, raději si stanovte jeden hlavní cíl a pak dílčí cíle, kterými jej dosáhnete. Pokud stále nejste dostatečně namotivovaní, máme pro vás jeden tip, jak se přimět ke cvičení.

Krok č. 2: Plán

Cíl bez plánu je jen přání. Zvažte, kolik času na cvičení máte, kolikrát týdně a na jak dlouho se mu můžete věnovat. Ideálně alespoň 3x týdně, abyste zaznamenali nějaký výsledek. Nicméně pokud máte dny nabité, pak cvičte třeba jen 15, 20 nebo 30 minut, ale častěji. To znamená například 4x nebo 5x týdně. Stanovte si dny, kdy budete cvičit a dny, které budou určeny pro regeneraci těla. Ve volných dnech se můžete jen protáhnout, zacvičit si nenáročnou lekci jógy nebo zajít do přírody na procházku. Ve dnech, které si stanovíte jako tréninkové si stanovte i čas. Pravidelnost je základem úspěchu každého cvičení, nejen toho domácího. Někomu například vyhovuje cvičit hned po ránu, tělo se tím hezky probudí a vy už se pak nebudete muset bát, že vám na cvičení nevyjde čas nebo že se vám nebude chtít. Někomu cvičení ráno naopak nevyhovuje nebo časově nevychází, pak je ale dobré určit si konkrétní čas během dne, který budete dodržovat. Udělejte si ze cvičení rutinu – ranní, večerní, odpolední, to je jedno, hlavně ať jí dodržujete.

Spoustu cvičebních plánů najdete na internetu, např. Pinterest je jich plný. Při vybírání plánů byste měli brát v úvahu i svůj zdravotní stav, pokud vás trápí problémy s koleny, cviky, u kterých skáčete nejsou úplně vhodné, stejně tak to platí s dalšími zdravotními problémy. Těhotné a kojící ženy pak musí vyhledávat speciální programy, které jsou pro ně bezpečné.

Krok č. 3: Připravte se na cvičení

Podle zvoleného plánu si připravte potřebné pomůcky. Pokud si vystačíte s vahou vlastního těla, pak potřebujete jen podložku na cvičení a pití. Klidně si nachystejte i ručník, při intenzivním cvičení se jistě bude hodit. Pokud potřebujete ke cvičení činky, můžete je prozatím nahradit láhvemi neplněnými vodou a činky si pořídit až později. Skvělé mohou být také posilovací gumy. 

Nepodceňujte ani sportovní oblečení a obuv. U některých typů cvičení obuv nepotřebujete, oblečení je však základ. Nejen, že lépe odvádí vlhkost, je pružnější a pohodlnější, ale také oblečení, určené speciálně nacvičení vysílá do mozku signál, že nastává čas pohybu. Funguje to stejně jako večerní převlékání do pyžama, kdy zase dáváte mozku signál, že je čas na spánek. 

TIP pro ženy: Pořídit si sportovní podprsenku se vyplatí, nejen že si nezpotíte tu klasickou, ale také poskytuje mnohem lepší podporu a je na sport pohodlnější.

Krok č. 4: Cvičení

Jakémukoli cvičení by mělo předcházet krátké protažení, ať si v průběhu tréninku neublížíte. 

Cvičení vybírejte dle vašeho stanoveného cíle. Skvělým průvodcem na doma mohou být videa se cvičením na YouTube a dalších platformách. Než se do cvičení vrhnete, je dobré si video proklikat, abyste zjistili, jestli vám skutečně vyhovuje. Některé stránky a trenéři poskytují k videím také cvičební plán, takže budete vědět, jak jednotlivá videa kombinovat. Skvělou alternativou jsou také mobilní aplikace, mnoho z nich je zcela zdarma nebo za drobný poplatek. Některé nabízí odpočítávání času u jednotlivých cviků nebo ukázky, jak je provádět. Jejich součástí mohou být také týdenní nebo měsíční plány.

Pokud se vám nechce cvičit podle již vytvořených plánů nebo podle videí, vytvořte si svůj plán, poskládejte si ho podle sebe. Dávejte však pozor, ať si neublížíte, bezpečnější je mít plán sestavený od odborníka.

Mezi základní efektivní cviky patří:

  • Plank neboli prkno – posiluje především střed těla, břišní a zádové svaly, ale také ramenní svaly
  • Dřepy – stehenní svaly, sedací sval a vzpřimovače páteře
  • Kliky – prsní a pažní svaly

Když už toho máte doma plné zuby, vyběhněte do okolí, zajděte na dlouhou procházku nebo rovnou na hory.

Po cvičení se nezapomeňte protáhnout, aby se vaše svaly lépe regenerovaly.

Cvičení není vše

V cestě za vysněnou postavou vás pouze pohyb nespasí. Musí to být kombinace pohybu, stravy a spánku. 

Strava je důležitá, abyste měli dostatek energie nejen do cvičení, vaše tělo potřebuje "palivo". Základem je tedy vyvážená zdravá strava, kterou můžete doplnit o přírodní doplňky stravy, které vám dodají energii.

Spánek má blahodárné regenerační účinky, není dobré jej zanedbávat. Pokud jste skutečně vyčerpaní, běžte raději spát než cvičit, další den vstanete plní energie a můžete se pustit do tréninku. Bez spánku to však postrádá smysl.

Všem, kdo cvičíte doma, přejeme pevnou vůli!





Kancelář

Hradební 1218
686 01 Uherské Hradiště

Ukázat na mapě

Otevírací doba

Pondělí–Pátek
8:00–15:00

Rychlý kontakt

+420 777 240 791
Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.
Sledujte nás na:
Instagram
Facebook
exotic herbs

Copyright © | created in Zlín by Weboo | All rights reserved