Zelené potraviny a jejich účinky z vlastní zkušenosti

V posledních letech nabývají zelené potraviny značně na popularitě. Díky svým výjimečným vlastnostem a účinkům na lidský organismus je můžeme zařadit mezi tzv. superpotraviny. Čím jsou tedy tak výjimečné a jaký mají účinek na lidský organismus? Vzali jsme si na paškál tři nejznámější zelené potraviny - zelený ječmen, chorellu a spirulinu, a poctivě je vyzkoušeli. A na co jsme přišli?
Ječmen
Zelený ječmen se dá sehnat jako sušená tráva v prášku nebo v kapslích. Zelený ječmen je plný enzymů a vitamínů (B, C, E, H, K), nachází se v něm až 70 různých minerálů a stopových prvků. K čemu je zelený ječmen dobrý? Má silný alkalizující účinek v těle, pomáhá neutralizovat překyselení organismu a reguluje problémy s ním spojené. Díky silným antioxidačním účinkům pomáhá regenerovat organismus a zpomaluje jeho stárnutí. Zelený ječmen je poměrně známý a užívá jej řada mých známých. Většina z nich jej používá v prášku - tzn. doporučené množství rozmíchají ve vodě a brčálově zelenou tekutinu popíjejí. Jelikož takový způsob konzumace pro mě nebyl vyhovující, zvolila jsem ječmen zalisovaný v želatinových tobolkách. Dávkování je 3krát denně 3 kapsle. Jelikož mě žádné velké zdravotní komplikace netrápily, byla jsem zvědavá, jaké změny na sobě budu pociťovat. Ječmen jsem užívala dva měsíce, přibližně po 14 dnech jsem se cítila méně unavená, upravilo se mi trávení a přestalo mě trápit nafouklé břicho. Časem jsem zaznamenala také zlepšení pleti a vlasů - obojí se mi méně mastilo.
Přejít do eshopu na Mladý ječmen v prášku
Chlorella
Stejně jako ječměn, se dá chorella sehnat v prášku, želatinových kapslích a také v tabletkách. Jedná se o sladkovodní řasu, jejíž celý název zní Chlorella pyrenoidosa. Obsahuje unikátní směs vitamínů, aminokyselin a minerálů, díky čemuž patří mezi nejznámější zelené potraviny. K čemu je chlorella dobrá? Nejčastěji ji lidé užívají pro její detoxikační účinky organismu. Pomáhá zlepšovat imunitu a napomáhá správnému trávení. Je bohatým zdrojem bílkovin a zpomaluje stárnutí. Je vhodná také při únavě a stresu. Stejně jako u ječmene jsem zvolila konzumaci v želatinových tobolkách, které se berou dvakrát denně, vždy po třech tabletách - opět tudíž nemohu hodnotit chuť. Chlorellu jsem užívala na podzim a v zimě. Zajímalo mě hlavně, zda mi chlorella pomůže přečkat zimu bez nachlazení a angín, které mě každoročně trápily. Kromě zlepšení trávení, které se dostavilo cca po měsíci, jsem byla také víc “v pohodě” - nebyla jsem tolik ve stresu. A navíc, což je pro mě zásadní, jsem celou zimu přečkala zdravá.
Přejít do eshopu na Chlorella – tablety.
Spirulina
Spirulinu můžete sehnat v podobě lisovaných tobolek či v prášku. Jedná se o jednobuněčnou sinici, kterou můžete nalézt ve sladkých vodách tropických a subtropických jezer. Co se týká obsažených látek je spirulina plná vitamínů skupiny B, železa, minerálů, aminokyselin a mnoha dalších účinných látek. K čemu je spirulina dobrá? Kromě řady vitamínů a jiných zdraví prospěšných látek je spirulina plná bílkovin - pro vegany a vegetariány tak představuje vhodnou náhradu živočišných bílkovin. Přispívá k přirozené obranyschopnosti organismu, snižuje hladinu cholesterolu, působí protizánětlivě, normalizuje hladinu cukru v krvi a celkově podporuje organismus. Poslední ze superpotravin jsem konzumovala v prášku jako nápoj. Po třech týdnech užívání jsem se cítila méně unavená. Spolu s užíváním spiruliny jsem upravila jídelníček, takže se dostavil i váhový úbytek. Kromě váhového úbytku se mi také zlepšila pleť - dříve jsem trpěla na rychle se mastící pokožku a akné. Po delším užívání spiruliny se mi tyto problémy zmírnily.
Přejít do eshopu na Spirulina – tablety.