EXOTIC HERBS

BYLINKY TŘETÍHO TISÍCILETÍ

zdraví

lifestyle

krása

recepty

fitness

ekologie

ostatní

0

Magazín o našich bylinkách, zdraví a ekologii

Výběr aktuálních článků pro Vás

Jak na zkvalitnění sexuálního prožitku

Jak na zkvalitnění sexuálního prožitku

Vrátit zpátky jiskru do vztahu? Okořenit vztah? Můžete tomu říkat různě, ale je to pořád to samé. Lepší sexuální život. Nemusíte hned shánět tisíc produktů, slibujících zázraky. Zkuste přirozenost, sílu vašeho těla a sílu přírody.

číst více

Bylinky v těhotenství – jsou zakázané nebo ne?

Bylinky v těhotenství – jsou zakázané nebo ne?

Těhotenství je období, kdy je více než jindy velmi důležité dbát na správnou životosprávu, protože už nejde jen o ženu, ale i o vývoj miminka. Víte, které bylinky si můžete dopřávat a kterým se naopak obloukem vyhnout?

číst více

5 způsobů, kterými docílíte plochého bříška bez diety

5 způsobů, kterými docílíte plochého bříška bez diety

Je snem každého člověka, který má nějaký ten špíček navíc, aby mohl bez námahy a bez změny svých stravovacích návyků sebevědomě koukat do zrcadla s nadšením v očích. Ale jde to vůbec? Jsou dieta a cvičení jediné dva způsoby, které zaručeně zbaví vaše těl všeho, co čouhá?

číst více

Jak nejlépe užívat ostropestřec mariánský?

Jaterní očista prospěje každému organismu, protože játra jsou zejména při ne příliš dobrém životním stylu značně zatěžována. Správné fungování jater je pro celkové zdraví opravdu zásadní, protože se jedná o metabolickou továrnu, která zpracovává všechno, co se do těla dostane. Játra jsou však cizorodými látkami, špatnou potravou, léky a alkoholem oslabovány, a proto si zaslouží preventivní ochranu. Právě bylinky jsou ideální prevencí. Výsostné postavení má ostropestřec mariánský (latinsky Silybum marianum), jenž podporuje vylučování žluči, zdravé trávení a správou funkci jater.

Ostropestřec mariánský se těší takové oblibě především až v posledních několika letech.

Ostropestřec se pěstuje jako letnička, která však plodí až druhý rok po vysetí.

Ostropestřec mariánský a jeho blahodárné účinky

Semena ostropestřce obsahují soubor účinných látek zvaný sylimarin, což jsou v podstatě silice a flavolinganové sloučeniny. Právě daný komplex se stará o regeneraci jater a jejich posilnění, v neposlední řadě zvyšuje produkci glutationu, jenž je žádoucí při detoxikačních procesech probíhajících v játrech. Ostropestřec mariánský má i antioxidační účinky, dokonce silnější než je mají vitamíny C a E.

V jakých formách se ostropestřec užívá?

Ostropestřec by se měl při ozdravné jaterní kúře užívat tři týdny, ovšem doba užívání se liší i v závislosti na tom, v jaké formě. Pokud si totiž připravíte nálev či odvar z plodů bylinky, nedostanete do těla tolik blahodárných látek jako třeba formou tabletek. Účinek by tak byl nulový.

Třeba nevhodná jsou drcená semena, ať už sypaná, nebo v nálevových sáčcích, protože jejich trvanlivost se pohybuje okolo dvou týdnů. Jakmile jsou plody nadrcené, spustí se proces oxidace tuků vzdušným kyslíkem, a tím pádem dochází ke žluknutí, což negativně působí na chuť i vůni.

Tinktura

Velice účinné jsou tinktury, u nichž však buďte obezřetní, protože zpravidla obsahují alkohol, i když jen v minimálním množství.

Celé plody

Semena se dají rozemlít a dát třeba do jogurtu nebo do medu, ovšem pozor, rozdrcená semena spotřebujte okamžitě, jinak by mohlo dojít, jak je výše popsáno, ke žluknutí. Pokud jsou plody nerozemleté, vydrží dlouho. Denně se doporučují dvě čajové lžičky prášku.

Olej

Z plodů ostropestřce se vyrábí ještě i olej, jenž si můžete dát třeba do salátu, nebo jen na lžíci a polknout. Olej uchovávejte na chladném tmavém místě.

Doplňky stravy

Ostropestřec můžete užívat také jako potravinový doplněk ve formě kapslí, která obsahuje prášek z bylinky.

Ostropestřec, ostropestřec mariánský





Kancelář

Hradební 1218
686 01 Uherské Hradiště

Ukázat na mapě

Otevírací doba

Pondělí–Pátek
8:00–15:00

Rychlý kontakt

+420 777 240 791
Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.
Sledujte nás na:
Instagram
Facebook
exotic herbs

Copyright © | created in Zlín by Weboo | All rights reserved