EXOTIC HERBS

BYLINKY TŘETÍHO TISÍCILETÍ

zdraví

lifestyle

krása

recepty

fitness

ekologie

ostatní

0

Bylinky perfektní do polévek

polévka

Minule jsme si povídali o tom, jaké bylinky si zasadit do truhlíků a nyní si povíme o tom, jak používat čerstvé či sušené bylinky při vaření. Konkrétně v polévkách. 

Polévky jsou perfektní pro chladnější měsíce, které nás čekají. Abychom se připravili na snížení imunity, je třeba doplnit vitamíny, jíst pestrou stravu a nezatěžovat organismus ničím příliš těžkým. Polévky jsou na toto perfektní, a proto jsme si pro vás připravili polévky typické pro bylinky, které jste si doma přes léto vypěstovali a následně usušili. Pokud ovšem pro vás polévky nejsou to pravé a nechutnají vám, nezapomeňte podpořit imunitu jinak, třeba kombinací guarany a ženšenu, momentálně s 25% slevou.

Libeček

Tato skvělá bylinka je stejně jako většina ostatních kořenících bylin, používaná za čerstva i v sušené verzi. Nejčastější pokrmy využívající libečku jsou bramborové a luštěninové. Nezapomeňte ovšem také na zeleninové a masné vývary a omáčky.

Klasický zeleninový vývar:

- Cibule - se slupkou
- Řapíkatý celer 
- Kořenový celer
- Mrkev
- Česnek
- Kmín
- Sůl 
- Pepř 
- Libeček

Na másle opražte nakrájenou zeleninu s kmínem, aby začala zelenina nechávat typický hnědý povrch spodní části hrnce. Poté zalijte litrem a půl vody, přidejte sůl, pepř a a libeček a na mírném ohni vařte co nejdéle, ovšem minimálně hodinu a půl. Zpravidla platí, že čím déle budete vývar vařit, tím chutnější bude. 

Majoránka

Známá jako druhá nejdůležitější ingredience do bramboráků, skvělá do každých česnekových pokrmů. Sušená majoránka se skvěle hodí k masitým polévkám, jako například ke gulášovce. Gulášová polévka z top receptů:

- 5 lžic oleje
- 1 menší cibule
- 4 lžičky mleté papriky
- 200 g mleté hovězí maso nebo mix s vepřovým - pro bezmasou verzi vyzkoušejte hlívu ústřičnou
- sůl
- pepř
- kmín
- 3 velké stroužky česneku
- majoránka
- 3 větší brambory
- 60 g hladké mouky

Nejdříve osmahneme cibulku na oleji, poté zpěníme papriku a orestujeme maso. Zalijeme vodou nebo vývarem a 30 minut vaříme, mezitím nakrájíme brambory na kostičky, utřeme česnek a připravíme si jíšku na zahuštění. Poté vše promícháme a necháme vařit dalších dvacet minut.

Petržel kudrnka

Nejčastěji používaná jako dekorativní bylinka do studené kuchyně na pomazánky, obložené chlebíčky a tácy. Ovšem kdo si chce přidat extra porci vitamínů, posype si s ní vývar ještě před servírováním. 

Petržel listová

Petržel se vaří společně s jídlem a má podobnou chuť jako celer. Hodí se skvěle do studených pokrmů, a to konkrétně  do těstovinových salátů, vaječných pomazánek a dalších. Zmrazit ji můžete jak pokrájenou na malé kousky, nebo v ledových kostkách s olejem, či vodou. 

Špenátová polévka s kokosem a petrželkou:

- šalotka
- listový špenát
- hladkolistá petrželka
- zeleninový vývar
- cca 3 brambory
- sůl, pepř
- řepkový olej
- kokosové plátky

Na oleji zpěňte šalotku, poté přidejte špenát, petrželku a brambory. Poté směs zalijte zeleninovým vývarem a vařte do změknutí brambor podle velikosti kostek (10-20 minut). Polévku poté rozmixujte ponorným mixérem na hladký krém, osolte, opepřete a na talíři dozdobte plátky kokosu.

Pažitka

Typická pro pažitkové pomazánkové máslo a snadnou údržbu bylinky v průběhu růstu. Má stejně jako ostatní obrovské množství vitamínu C a kyseliny listové, která je nezbytná hlavně pro těhotné ženy. 

Moravská kyselica

- sklenice kysaného zelí
- 2 litry vody
- 200 g kysané smetany
- uzené maso nebo slanina
- 3 ks bobkového listu
- 5 ks nového koření
- 1/4 lžičky mletého kmínu
- špetička mletého chilli -nemusí být
- mletý pepř
- sůl
- cukr
- hladká mouka na zahuštění - na jíšku
- vejce
- pažitka

Posekané zelí povaříme ve vodě s mletým kmínem a solí. Do sítka na čaj dáme bobkové listy, nové koření a zavřené necháme vařit asi 30 minut. Mezitím nakrájíme maso a orestujeme na pánvi mimo. Až se uvaří zelí přilijeme smetanu a polévku zahustíme jíškou. Nakonec dáme do polévky orestované maso, přidáme pepř, sůl, případně chilli a také cukr. Na talíři ozdobíme ztraceným vejcem a pažitkou.

Máta 

Typicky svěží máta dokáže udělat krásný kontrast s hráškem v polévce.

2 polévkové lžíce olivového oleje
1 cibule – nakrájet na menší kousky
2 stroužky česneku – nakrájet na tenká kolečka
2-3 brambory – nakrájet na kostky
1 l kuřecího vývaru (cca 2 kostky bujónu rozpustit ve vodě)
2 šálky čerstvého hrášku nebo mraženého zeleného hrášku
6-8 listů čerstvé máty
0,5 dcl sladké smetany na vaření
100-150 g slaniny – opražit na pánvi
podle chuti drhnutá mozzarella

 

Hlíva ústřičná, Exotic Herbs, Dávkování bylin, Zdravá strava, Posílení imunity, obranyschopnost, zahradničení, zahrada, bylinky v truhlíku, recepty





Kancelář

Hradební 1218
686 01 Uherské Hradiště

Ukázat na mapě

Otevírací doba

Pondělí–Pátek
8:00–15:00

Rychlý kontakt

+420 777 240 791
Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.
Sledujte nás na:
Instagram
Facebook
exotic herbs

Copyright © | created in Zlín by Weboo | All rights reserved