EXOTIC HERBS

BYLINKY TŘETÍHO TISÍCILETÍ

zdraví

lifestyle

krása

recepty

fitness

ekologie

ostatní

0

Hlíva ústřičná - VŠECHNY ČLÁNKY NA TOTO TÉMA

guláš z hlívy ústřičné recept

Hlíva ústřičná si pomalu začíná nacházet cestu do českých kuchyní, a to nejen pro její vynikající chuť, ale také pro její pozitivní účinky na zdraví. Hlíva slouží jako přírodní podpora fungování organismu, snižuje hladinu cholesterolu v krvi, uvolňuje ztuhlost kostí, svalů a šlach, úspěšně zmírňuje těžkosti spojené s cukrovkou. Navíc betaglukany a vláknina v hlívě vytváří také ideální prostředí pro probiotické bakterie, které pomáhají zlepšit stav střevní mikroflóry.

Hlíva ústřičná

Alternativní názvy: Hiratake Latinský název: Pleurotus ostrateusVýskyt: Hlíva lze pěstovat v domácích podmínkách a daří se jí i v přírodě. Hlíva ústřičná patří mezi dřevokazné houby, protože roste v trsech na kůře stromů. Přídomek ústřičná získala díky své tvarové podobě s lasturou ústřic. Ze zdravotních účinků je známá zejména její schopnost posilovat imunitu. Méně známý je její pozitivní vliv na metabolismus i kloubní potíže. Milovníky hub potěší i její využití v kuchyni - do guláše, smažená nebo jako součást rizota či polévky. Po žampionech a houbách šitake je hlíva třetí nejpěstovanější houbou.

Do e-shopu

Do e-shopu

Hlíva obsahuje spoustu vitamínů a minerálů - vit. B, C, D, K, hořčík, draslík, fosfor, chrom, měď, zinek, železo, selen a také mastné kyseliny nebo třeba vlákninu. Svým složením pomáhá k normalizaci hladiny cholesterolu.

příznivě působí jako podpůrná léčba rakoviny jater, či tlustého střeva posiluje obranyschopnost organismu nemoci srdce a cév chronické záněty chřipka, angína, nachlazení zpomaluje stárnutí dobrý vliv při astmatu proti fyzické i psychické únavě a vyčerpání artritida tlumí alergické reakce ekzémy, vyrážky brání poškození věnčitých tepen - ateroskleróza potlačuje některé nádory jako např. hepatom nebo sarkom

Hlíva můžete pěstovat i v domácích podmínkách. Lze si koupit pytle se substrátem, ze kterého lze postupně houby sklízet, nebo můžete koupit k tomu určený špalek (pomalejší způsob). Aby hlíva začala růst, potřebuje k tomu vhodné podmínky, které se v různých fázích liší. Ze začátku potřebuje pro růst teplo (20 - 25 °C). V další fázi stačí teplota kolem 10 - 15 °C.

Sbírají se plodnice i s nožičkami, ty jsou tvrdší, ale po uvaření změknou. Dále se užívá formou prášku či kapslí.  

Bylinky s podobným účinkem:

Více článků

Kancelář

Hradební 1218
686 01 Uherské Hradiště

Ukázat na mapě

Otevírací doba

Pondělí–Pátek
8:30–15:30

Rychlý kontakt

+420 734 589 468
Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.
Sledujte nás na:
Instagram
Facebook
exotic herbs

Copyright © | created in Zlín by Weboo | All rights reserved