Guláš z hlívy ústřičné - jednoduchý recept na skvělý pokrm
Hlíva ústřičná si pomalu začíná nacházet cestu do českých kuchyní, a to nejen pro její vynikající chuť, ale také pro její pozitivní účinky na zdraví. Hlíva slouží jako přírodní podpora fungování organismu, snižuje hladinu cholesterolu v krvi, uvolňuje ztuhlost kostí, svalů a šlach, úspěšně zmírňuje těžkosti spojené s cukrovkou. Navíc betaglukany a vláknina v hlívě vytváří také ideální prostředí pro probiotické bakterie, které pomáhají zlepšit stav střevní mikroflóry.
Jak tuto zdraví prospěšnou a chutnou houbu dostat do vašeho jídelníčku? Vyzkoušejte chutný hlívový guláš.
Potřebujete
- 500 g hlívy ústřičné
- 2 lžíce oleje nebo sádla
- 2 střední cibule (nebo 1 velkou)
- 2 stroužky česneku
- 1 litr vývaru
- sůl
- pepř
- 2 lžíce sladké papriky
- špetka pálivé papriky
- špetka mletého kmínu
- mouka
Postup
Cibuli nakrájíme na kostičky a orestujeme ji na oleji či sádle. Jakmile cibule “zesklovatí” přidáme všechno koření, dejte si pozor na papriku, která má tendenci se připalovat hořknout. Až se koření rozvoní, přidejte nakrájenou hlívu a krátce ji opečte. K opečeným houbám přidejte česnek a vše zalijte vývarem. Přidejte sůl a pepř. Vařte přibližně 30 minut - dokud nebudou houby měkké. Na závěr rozmíchejte dvě lžíce mouky v trošce vlažné vody a vzniklou směs opatrně vmíchejte do guláše. Guláš nechte projít varem a máte hotovo! Extrakt z hlívy ústřičné najdete tady.