Bylinky, které pozdvihnou vaše grilování na další level
Grilování je jedna z nejoblíbenějších letních činností. Po několika grilovačkách už vám ale můžou začít docházet nápady na to, jak jídlo originálně dokořenit. Proto pro vás máme několik tipů na bylinky, se kterými můžete vykouzlit něco úplně nového.
Estragon – trochu jiný pelyněk
Pelyněk estragon se od toho obyčejného liší především chutí, která je spíše nasládlá a mírně pikantní. Nejlépe chutná s drůbeží a rybami, kterým dodá zajímavou chuť. Mimo to má i chladící účinky – proto je vhodný pro letní koktejly a dokonce i pro žvýkání. O jiných bylinkách, které vás v létě zchladí, si můžete přečíst v tomto článku.
Šalvěj na zvěřinu
Šalvěj má poměrně silnou chuť a výrazné aroma. Proto se hodí k netradičnímu masu jako například zvěřina, které by běžné bylinky svou chutí přebilo. Zkombinovat ji můžete s olejem a pikantním kořením podle chuti. Pozor ale na to, jakou formu používáte. Pokud máte šalvěj čerstvou, můžete použít několik lístků. Sušená šalvěj je ale mnohem koncentrovanější, takže stačí velmi málo.
Jako bonus má šalvěj pozitivní vliv na vaše trávení i žaludek.
Exotický koriandr
Pokud máte rádi trochu exotiky, rozhodně doporučujeme koriandr. Při běžném vaření se používá hlavně v mexických a indických jídlech a vašemu grilování dodá zajímavou chuť, kterou perfektně doplní například šťáva z citrónu.
Zajímavý fakt: Některým lidem připomíná chuť koriandru mýdlo, za což může variace v čichovém receptoru. Pokud patříte mezi tyto nešťastníky, můžete koriandr nahradit obyčejnou petrželkou.
Kromě bylinek můžete prostřídat i grilované pokrmy. Zkuste jednou vyměnit maso třeba za hlívu ústřičnou – se správným dochucení může spolehlivě nahradit rybu nebo kuřecí maso. Grilování může ozvláštnit i změna podávaného nápoje. Vyměňte obyčejnou vodu nebo slazenou limonádu za ledový čaj matcha.
Pokud u nás nakupujete poprvé, můžete si matchu nebo jakoukoliv další bylinku z naší nabídky dopřát o 100 Kč levněji.