Domácí čokoláda z kakaových bobů
Máte rádi čokoládu? Pro mnoho lidí je tato otázka zbytečná, protože ji doslova milují! Patříte-li do této skupiny, zbystřete v tomto článku se totiž dozvíte, jak si vyrobit svou vlastní čokoládu. Tak nezbývá nic jiného než se pustit do práce.
Potřebujete
- 200 g kakaa
- 50 g krupicového cukru
- 1/4 lžíce mouky
- 170 g másla
- 150 ml mléka
- 25 g práškového cukru
- voda na vodní lázeň
postup výroby domácí čokolády
- Vložte kakao a máslo do mísy nebo menšího hrnce, šlehejte mixérem, dokud nevytvoří pastu. Poté hmotu zahřívejte ve vodní lázni (naplňte větší hrnec vodou a do něj vložte menší hrnec s hmotou).
TIP: Pokud chcete mít čokoládu ještě víc "domácí", můžete si vyrobit kakaový prášek rozdrceným kakaových bobů ve hmoždíři. Množství bobů bude stejné jako množství požadovaného prášku. - Hmota musí být horká, ale ne vroucí. Poté sundejte z plotny a směs znovu vyšlehejte mixérem do hladka.
- Mléko zahřejte na pokojovou teplotu. Přidejte cukr, mouku a mléko. Vše dobře promíchejte s kakaovou hmotou, aby se nevytvořily hrudky.
- Nalijte směs do formiček a nechejte chladit v lednici, dokud úplně neztuhne. Můžete přidat oříšky apod.
- Vyjměte z formiček a vychutnejte si ten slastný pocit z vlastnoručně vyrobené čokolády.
Blahodárné účinky čokolády
Na závěr něco pro ty, kteří si myslí, že se po čokoládě tak akorát přibírá. Kakaové boby obsahují mnoho vitamínů a minerálů, které velmi pozitivně působí na lidský organismus. Čokoláda obsahuje také antioxidanty, které zabraňují oxidační reakci a neutralizují volné radikály. Všeobecně lze říct, že kakaové boby, potažmo čokoláda blahodárně ovlivňují a uklidňuji lidskou psychiku.