EXOTIC HERBS

BYLINKY TŘETÍHO TISÍCILETÍ

zdraví

lifestyle

krása

recepty

fitness

ekologie

ostatní

0

Magazín o našich bylinkách, zdraví a ekologii

Výběr aktuálních článků pro Vás

Jak na zkvalitnění sexuálního prožitku

Jak na zkvalitnění sexuálního prožitku

Vrátit zpátky jiskru do vztahu? Okořenit vztah? Můžete tomu říkat různě, ale je to pořád to samé. Lepší sexuální život. Nemusíte hned shánět tisíc produktů, slibujících zázraky. Zkuste přirozenost, sílu vašeho těla a sílu přírody.

číst více

Bylinky v těhotenství – jsou zakázané nebo ne?

Bylinky v těhotenství – jsou zakázané nebo ne?

Těhotenství je období, kdy je více než jindy velmi důležité dbát na správnou životosprávu, protože už nejde jen o ženu, ale i o vývoj miminka. Víte, které bylinky si můžete dopřávat a kterým se naopak obloukem vyhnout?

číst více

5 způsobů, kterými docílíte plochého bříška bez diety

5 způsobů, kterými docílíte plochého bříška bez diety

Je snem každého člověka, který má nějaký ten špíček navíc, aby mohl bez námahy a bez změny svých stravovacích návyků sebevědomě koukat do zrcadla s nadšením v očích. Ale jde to vůbec? Jsou dieta a cvičení jediné dva způsoby, které zaručeně zbaví vaše těl všeho, co čouhá?

číst více

Jak začít s pěstováním bylinek? Zvládnete to na balkoně i parapetu

Bylinky v květináči

Pokud nepatříte mezi šťastlivce se zahradou či balkonem, nezoufejte. Bylinkový ráj můžete mít i v kuchyni na parapetu. A jako bonus? Budete je mít hned po ruce. A ta vůně!

Bylinky, o kterých se vám v následujících řádcích rozepíšeme seženete snad v každém zahradnictví, květinářství, na trzích, a dokonce i v supermarketech. Acai Berry pro přípravu lahodné Acai bowl se vám pravděpodobně v našich podmínkách vypěstovat nepodaří, nicméně existuje spousta bylinek, které vypěstujete snadno i u sebe doma. Co třeba taková máta? Výborná jako osvěžující složka do drinků a skvělá pro přípravu chutného čaje.

Už můžete přemýšlet, jaké si koupíte truhlíky a kde seženete hlínu. Je dost možné, že po přečtení tohoto článku budete mít chuť hned sázet.

Kdy se sázením začít?

Ideální doba je přibližně koncem března či začátkem dubna, tedy v době, kdy je počasí už trochu stálejší. S pěstováním však můžete začít i teď, žádný strach.
Pokud jste úplný začátečník, bude pro vás nejlepší koupit si již předpěstované bylinky, se kterými zvyšujete svou šanci na úspěch. V tomto případě si ale musíte dávat pozor na ty ze supermarketu, protože je možné, že budou zasazeny v nekvalitní hlíně, a ještě můžou být napadeny plísněmi. Pokud si tedy chcete koupit předpěstované sazenice, jděte raději do zahradnictví, kde se o ně pravděpodobně starají lépe, a ještě vám poradí co a jak. Pokud jste již něco pěstovali nebojte se začít se sazeničkami, klíčovou roli pak hraje dostatečná zálivka a kvalitní substrát, tzn. měl by být kyprý, propustný a bohatý na živiny.

TIP: Na dno květináče přidejte tenkou vrstvu písku, ta zajistí odvod přebytečné vody. Jinak se vám může stát, že budou kořeny rostlin přemokřené a začnou hnít.

Kde je pěstovat?

Tyto rostlinky mají rády slunná místa, proto je vhodné umístit je na okenní parapet a dopřávat jim pravidelnou zálivku. Každá bylinka potřebuje jiné množství vody. Většinou nic nezkazíte zálivkou jednou dvakrát týdně, ovšem pak tu jsou bylinky jako máta, bazalka nebo pažitka, které potřebují zalít vícekrát. Pokud máte doma suchý vzduch např. protože ještě topíte, měli byste rostlinky sem tam orosit. Dávejte si pozor na průvan, ten bylinky nemají rády.


TIP: Pokud květináč občas otočíte, zajistíte bylinkám pravidelný růst.

Jaký zvolit substrát a hnojivo?

Nejdůležitější je kvalitní půda, vhodná je kombinace obyčejného zahradnického substrátu s trochou rašeliny. Pokud však v obchodě narazíte na substrát určený přímo pro bylinky, klidně jej kupte. Už jsme se zmínili, že na dně je vhodné dát tenkou vrstvu tvrdšího materiálu, tedy písku nebo drobných kamínků. Nemusíte se bát, že byste museli chodit kolem řeky a hledat to pravé ořechové, stačí zajít do zahradnictví, tam to jistě seženete. Co se týká hnojiva, je naprosto zbytečné, pokud máte kvalitní zeminu a nezapomínáte na pravidelnou zálivku, mají bylinky vše, co potřebují. Někteří zapichují do květináče hnojivo v tyčinkách, jiní je polévají tekutým hnojivem, avšak bylinky, určené k přímé konzumaci by neměly být hnojeny umělými hnojivy dva týdny před jejich spotřebou, proto je jednodušší, když to nebudete dělat vůbec.

Jaké bylinky pěstovat?

Výběr bylinek samozřejmě záleží hlavně na vás, vybírejte podle toho, jaké bylinky v kuchyni oceníte nejvíce, které vám chutnají a které se vám líbí. Vybírat můžete už třeba s ohledem na vaše plány na léto, pokud chystáte grilovačky, určitě můžete nasadit i bylinky, které pozvednou vaše grilování o level výš nebo bylinky, které vás během parných letních dnů příjemně zchladí. My vám tady uvedeme několik bylinek, které vypěstujete jednoduše i v květináči na parapetu. 

Pažitka

Této zelené rostlince plné vitamínů se daří skoro všude a do kuchyně prostě patří. Můžete si jí nasypat na chleba s máslem, dát do polévky, do šťouchaných brambor, do salátů a jistě pro ni najdete ještě mnoho dalších kulinářských využití. I přesto, že je pažitka velmi přizpůsobivá rostlina, potřebuje častou závlahu, obzvlášť v případě, že ji často seřezáváte.

Petrželka

Další v kuchyni velmi oblíbená bylinka je petrželka. Péče o ní je velmi podobná jako u pažitky, ideální je pro ni polostinné místo, dostatek zálivky, ale nepřelívat!

Máta

Vůně máty je prostě nezaměnitelná. Můžete ji vylouhovat v horké vodě a pít jako čaj, skvěle se také hodí do oblíbených drinků, třeba do mojita, ale i do zmrzlin, na dezerty i do omáček. Máta nemá ráda sucho, takže je potřeba pamatovat na pravidelné zalévání.

Meduňka

Když už jsme zmínili mátu, musíme i meduňku. Jedná se o nenáročnou rostlinu, které vyhovuje polostín a potřebuje pravidelně zastřihávat. Stejně jako z máta se i meduňka hodí pro přípravu čaje, do osvěžujících nápojů i na ozdobu téměř jakýchkoli dezertů od dortů po zmrzlinu.

Bazalka

Bylinka s krásnou vůní a v kuchyni snadno využitelná. Ocení ji milovníci pizzy, salátu caprese, ale hodí se také do jiných salátů, omáček apod. Bazalka vyžaduje slunné místo a pravidelnou zálivku, listy však nekropte.

Oregano (jinak zvané dobromysl)

Velmi známá odolná bylinka, která vyžaduje slunné místo s méně častou zálivkou. Využijete jej na pizzu, do těstovin, na maso a do dalších pokrmů.



Toto bylo jen 6 bylinek z mnoha, které můžete v květináči na parapetu vypěstovat. Dařit se bude doma i tymiánu, rozmarýnu, koriandru a při troše péče i levanduli.

Hodně štěstí do toho pravého domácího zahradničení! 

ZÁVĚREČNÝ TIP: Nezapomeňte bylinky pravidelně seřezávat, budou pak lépe růst.

máta, zahradničení, pěstování, oregano, bazalka, pažitka, petrželka, meduňka





Kancelář

Hradební 1218
686 01 Uherské Hradiště

Ukázat na mapě

Otevírací doba

Pondělí–Pátek
8:00–15:00

Rychlý kontakt

+420 777 240 791
Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.
Sledujte nás na:
Instagram
Facebook
exotic herbs

Copyright © | created in Zlín by Weboo | All rights reserved